Kyselá jehněčí polévka
Kisela janjeca čorba
Bosna a Hercegovina, Lika
Ingredience:
400 g jehněčího masaPříprava:
1) Maso nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do vývaru nebo vody.
2) Když se začne vařit, sebereme pěnu, přidáme na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu, celou cibuli a celé stroužky česneku, rozdrcený pepř, bobkový list, posolíme a uvaříme doměkka.
5) Kapustu nakrájíme na nudličky, uvaříme ve slané vodě a scedíme. Polévku přecedíme, zeleninu a cibuli překrájíme na menší kousky,odstraníme česnek a bobkový list.
6) Zvlášť uvaříme rýži a scedíme.
7) Rozmícháme kysanou smetanu, citronovou šťávu a žloutky a pomalu vlijeme do horké polévky, přidáme maso, rýži, kapustu, kořenovou zeleninu, vše promícháme.
8) Nesmí se už vařit, aby se žloutky nesrazily.
9) Před podáváním přidáme jemně nasekanou petrželku. (Obdobnou polévku můžeme připravit i z drůbežího masa nebo drůbežích vnitřností.)