Slepičí polévka s drobenkou
Tarhana čorba
Bosna a Hercegovina
Ingredience:
250 g slepičího nebo kuřecího masaPříprava:
1) Maso a zeleninu zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
2) Vývar scedíme, maso nasekáme nadrobno.
3) Mouku smícháme s 1 vejcem, rajčatovým protlakem a trochou vody, osolíme a směs důkladně promneme mezi dlaněmi, aby vznikla drobenka.
4) Drobenku prosejeme, abychom odstranili přebytečnou mouku, a rozprostřeme na ubrus, aby trochu proschla.
5) Procezený vývar uvedeme do varu (můžeme do něho vrátit drobně pokrájenou zeleninu) a drobenku zavaříme.
6) Vaříme asi 15 minut, pak stáhneme z ohně.
7) Rozmícháme žloutek se smetanou, vmícháme do polévky, přidáme nasekanou petrželku a okyselíme citronovou šťávou. (Drobenku můžeme připravit také tak, že z uvedených součástí vypracujeme tuhé nudlové těsto, které nastrouháme na jemnějším struhadle. Drobenka – „tarhana“ – se dříve na venkově dělávala ve větším množství, sušila 3 – 4 dny na slunci a pak v plátěných pytlících uchovávala na zimu.)